Maisto gaminimo technika – kokią orkaitę rinktis?    



Šiame straipsnyje apžvelgiame skirtingus orkaičių tipus, galimus dydžius ir funkcionalumus. Išsirinkite tinkamiausią sau!

Odoo • Tekstas ir paveikslėlis

Visų pirma, renkantis orkaitę svarbu nuspręsti, tarp dujinių ir elektrinių prietaisų. Nors dauguma modernių įmontuojamų orkaičių yra elektrinės, nereikia pamiršti ir dujinių, kurias tikrai galima rasti ne vienuose namuose. Šios rūšies prietaisai yra pigesni, nedžiovina gaminamo maisto, ir gali puikiai tikti daliai žmonių. Svarbu paminėti, jog dėl riboto funkcionalumo galite turėti sunkumų gaminant daugiau tikslumo reikalaujančius patiekalus, maistą reikia intensyviau prižiūrėti. Elektrinės orkaitės pasižymi plačiu funkcionalumo ir galimybių spektru, užtikrinančiu optimalias sąlygas įvairių patiekalų ruošimui. Įmontuojamos orkaitės dažnai turi papildomų funkcijų, gali vientisiau susilieti su virtuvės interjeru. Tokios orkaitės gali būti komplektuojamos su kaitlentėmis arba montuojamos akių lygyje, derinamos su kita įmontuojama buitine technika.  

Orkaitės dydis 

Renkantis orkaitės dydį, svarbu išsirinkti savo poreikius geriausiai atitinkantį prietaisą. Įmontuojamos orkaitės yra pritaikytos standartinėms 60 centimetrų pločio virtuvės spintelėms, tačiau jos skiriasi aukščiu - galite rinktis iš trijų skirtingų dydžių. Pačios mažiausios - kompaktinės orkaitės - puikiai tiks mažose virtuvėse, nedaug gaminantiems žmonėms. 45 centimetrų pločio nestandartinės orkaitės suteiks lankstumo, leis efektyviau išnaudoti erdves. Standartinės 60 centimetrų pločio orkaitės dėl savo talpos ir universalumo yra populiariausios. Standartinio dydžio orkaitės yra sutinkamos dažniausiai, jų talpa 60-80 litrų. Tai optimalus variantas, už kurį didesnis – tik dvigubo kartu sumontuoto prietaiso variantas, sutinkamas gan retai.  

Orkaitės priežiūra

Svarbu atsižvelgti į orkaitės priežiūrą – šioje vietoje, galimi keli skirtingi metodai. Vienas paprasčiausių būdų yra valymas garais, kuomet į tam skirtą talpą įpiltas vanduo yra garinamas vidutinėje temperatūroje. Šie garai padeda atpalaiduoti nešvarumus, tad po to jie daug lengviau nusivalo šluoste. Kitas būdas – katalitinės sienelės. Šio tipo orkaitės yra padengtos specialia mikroporų danga, kuri oksiduoja riebalų likučius įkaitinus iki reikiamos temperatūros. Šis metodas gan efektyvus ir tikrai palengvina prietaiso priežiūrą. Pats efektyviausias valymo būdas - pirolizės funkcija, kurią naudojat orkaitė įkaista iki 500 laipsnių ir visus likučius paverčia lengvai išvalomais pelenais. Ši funkcija užtikrina daug pastangų nereikalaujančią švarą ir taupo jūsų laiką.  

Įmontuojamos elektrinės orkaitės pasižymi itin plačiu funkcionalumo spektru. Priklausomai nuo prietaiso kainos, galite rinktis savo poreikius atitinkančias orkaites. Galite rinktis orkaitę su integruota mikrobangų krosnele, automatinio kepimo funkcija, garų funkcija, žiediniu kaitinimo elementu ir kitais jūsų patogumui pritaikytais atributais. Plačiau skirtingas orkaičių funkcijas ir režimus aptarsime kitame straipsnyje.